Meny

Stegen för en köpare

Söka

Har du bestämt dig för att det är dags för en ny bostad? Bra. det är första steget, men nu är det mycket du behöver tänka över. 

Var vill du bo? Bostadsrätt eller villa? Hur stort ska det vara? Hur mycket får det kosta? När du har grundförutsättningarna någorlunda klara är det dags att börja leta. Lägg in dina önskemål i vår kostnadsfria tjänst Bostadssök. Vi meddelar dig via e-post när vi hittat en bostad som matchar dina önskemål. Ta även en titt bland våra bostäder Till salu och även i Smygstart där kommande bostäder finns för beskådande. Självklart kan du också kontakta oss för att få råd och tips under ditt bostadssökande.

Finansiering och värdering

Äger du en bostad som ska säljas i samband med att du hittar en ny? I så fall hjälper vi dig självklart med försäljningen. Ta kontakt med någon av våra mäklare så ser de till att processen går så smidigt som möjligt.

Vi kan också hjälpa dig med en värdering av din nuvarande bostad. Viktig information för att du ska veta hur mycket den nya bostaden får kosta.

Redan i det här skedet kan det också vara klokt att börja fundera över finansieringen. Kommer du att behöva finansiera en del av bostadsköpet med lån? I så fall behöver du ett lånelöfte. Tala med din bank eller kontakta oss så hjälper vi dig genom våra bankkontakter.

Tänk på: När du väl hittar en bostad du är intresserad av kan det gå snabbt. Om du inte har gjort klart med en långivare riskerar du därför att missa chansen om intresset för din drömbostad är stort.

Visning

Mäklarteamet har personliga och bokade visningar. Detta gör att ni i lugn och ro kan gå igenom bostaden i den takt ni önskar samt ställa frågor till mäklaren.

Budgivning

En budgivning kan uppkomma då det är fler spekulanter som är intresserade. Det finns olika varianter av budgivning, men vanligast är en så kallad öppen budgivning. Vi använder öppen budgivning. Det innebär att spekulanter lämnar sitt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren och till övriga budgivare. Efter avslutad budgivning lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas.

Kontrakt

Så du och säljaren är överens. Grattis! Då är det dags att skriva kontrakt. Kontraktet upprättas av mäklaren. Det reglerar alla detaljer kring affären. Pris, handpenning, tillträde och andra eventuella villkor. När kontraktet är upprättat kommer du att träffa säljaren och mäklaren vid det så kallade kontraktssammanträdet. Se till att läsa igenom kontraktet noga. Även det finstilta. Det är viktigt att du förstår allt. Undrar du över något hjälper mäklaren gärna till med att förklara och reda ut begreppen.

När kontraktet är påskrivet har du i regel sju dagar på dig att betala handpenningen, som oftast uppgår till tio procent av köpeskillingen.

Tänk på: Att du enligt lag har undersökningsplikt i samband med bostadsköp. Det innebär att du är skyldig att göra en noggrann undersökning för att upptäcka eventuella fel och brister. Titta själv runt och testa att allt fungerar och att det inte finns några synliga skador. Du bör också låta en professionell besiktningsman besiktiga bostaden. Du har inte möjlighet att i efterhand få ersättning eller kompensation för eventuella fel som borde ha upptäckts vid en noggrann besiktning. Om du är spekulant på en bostadsrätt gör du klokt i att skaffa dig en så god uppfattning som möjligt om föreningens ekonomi. Din mäklare hjälper dig gärna med råd och tips.

Tillträde

Datum för tillträdet har fastställts i köpekontraktet. När den dagen kommer träffar du säljaren och mäklaren för att genomföra själva överlåtelsen. Mötet kan ske på din bank eller på något av våra kontor. Mäklaren lämnar över likvidavräkningen – en redovisning av affären, och du får ett slutkvitto. Du får också nycklarna till ditt nya hem. 

Det är bara att gratulera! Dags att flytta in!

Tänk på: Behöver du hjälp med flytten? Våra mäklare har ofta kontakt med olika flyttfirmor och kan säkerligen rekommendera en erfaren och prisvärd flyttfirma, så säg bara till. Vi kan även rekommendera städfirmor som vi har goda erfarenheter av.

Mäklarteamet

Fyll i dina uppgifter och skicka så återkommer vi!

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Fyll i dina uppgifter och skicka så återkommer vi! Vi värderar er bostad inom 24H

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Kontakta oss så återkommer vi inom kort! Vi värderar er bostad inom 24H

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!